No products in the cart.

Werken met een projector/Beamer om naaipatronen te projecteren

Werken met een projector/Beamer om naaipatronen te projecteren

Waarschijnlijk hebben jullie deze trend al voorbij zien komen, het overnemen van je patronen met een projector. Geen tussenkomst meer van printers die tonnen inkt en papier opslurpen en daarna nog uren plakken en knippen tot het patroon eindelijk in elkaar zit. Om vervolgens nog eens de maat over te moeten nemen op je patroonpapier en daarna je stof uit te knippen!. Je snapt dit is niet alleen een verspillende optie (papier, inkt, patroonpapier) Maar ook nog een een enorme verspiller van de vaak weinige tijd die je hebt om te naaien. Ik vind persoonlijk het knippen ook het minst leuke gedeelte om te doen, ik steek liever meer tijd in het echte naaiwerk dan al de voorbereiding. Daarom deze uitgebreide FAQ en how to in de wereld van de projectors!

Waar begin je mee?

De vraag hier is vooral, waar kun je de projector ophangen of plaatsen? Het meest handige is als een projector een vaste plek krijgt boven de plek die je normaal gezien gebruikt om te knippen. Zijn er schuine muren? kun je hem niet laten staan? Heb je een laag plafond? dit zijn allemaal keuzes die meewegen in het soort projector die je nodig hebt om de ideale uitgangssituatie voor jou plek te hebben.

Kort gezegd:

Er zijn twee soorten projectors UST Projectors (ofwel ultra short throw) deze zijn vooral handig als je of niet veel afstand hebt tussen de werkplek en de plek waar de beamer uiteindelijk moet staan, of als je geen vaste plek hebt om de beamer op te hangen/zetten. Helaas is het wel zo, als je de projector verplaatst zul je opnieuw moeten kalibreren (maar daarover straks meer)

Mini projectors: Het meest geschikt voor een permanente plaats, dus aan de muur of plafond. Hebben meer afstand nodig tussen de werkplek en het “oog”van de projector. Als hij een vaste plaats heeft hoef je hem niet telkens opnieuw te kalibreren.

Waar kijk je nog meer naar?

LED of vervangbare lampen: Veel projectors zijn tegenwoordig in het bezit van LED lampen, dit is een stuk fijner dan vervangbare want deze gaan een eeuwigheid mee en zorgen dus niet voor onverwachte extra kosten.

LUMEN: Lumen is eigenlijk de lichtsterkte van de beamer. Hoe hoger het getal hoe “helder en feller”je beeld is die je projecteert, mijn advies is dan ook ga bij voorkeur niet onder de 3000 lumen minimaal zitten. Bij 3000 lumen zul je bijvoorbeeld nog even de kamer iets donkerder moeten maken om de projectie goed te kunnen zien, terwijl dit bij bijvoorbeeld 4000 lumen niet nodig is.

NATIVE RESOLUTION: Dit is een beetje tricky iets, vaak staat het niet vermeld of moet je erg ver zoeken in de handleiding. Deze resolutie houd in dat dit de maximale output is van het beeld wat de projector projecteert. Vaak kan hij dus wel je beeld projecteren van bijvoorbeeld je 1920×1080 scherm van je computer maar zal hij deze altijd “verkleinen of vergroten”naar de native resolutie van de beamer. Het is dan ook bij kalibreren het fijnst om het “beeld”van de computer hetzelfde te maken als de native resolutie van de beamer, op deze manier gaat hij niet schalen en uit verhouding en maakt het het kalibreren 10x makkelijker.

WIFI, CHROMECAST of KABEL: De andere vraag die je jezelf moet afvragen is, hoe kun je hem verbinden met het internet? Wil je hem gewoon bekabeld hebben aan de computer via HDMI? of wil je werken met een chromecast? Of kies je voor een beamer met WIFI zodat je helemaal geen tussenkomst van bekabeling hebt?

De ondergrond: Is de plek die je gaat gebruiken om op te snijden/knippen wel waterpas?

Wil je advies over of een beamer wel of niet voor jou plek werkt kun je altijd even een vraag hieronder plaatsen, of je even aansluiten bij de Facebookgroep van NL over het naaien met een projector of beamer zie linkje verderop.

En ? ben je eruit welke je wilt hebben? zo ja kun je door met het instel stappenplan hieronder.

Stap 1 Het eerste is natuurlijk het plaatsen van je projector! Hij moet of waterpas aan het plafond hangen of waterpas aan de muur met een bijbehorende beugel (of natuurlijk waterpas neergezet kunnen worden in het geval van een verplaatsbare projector) Kijk voor je de hoogte definitief bepaald even terwijl de beamer aanstaat hoe groot het vlak is wat hij projecteert en op welk punt je er blij mee bent.

Stap 2 Dit is natuurlijk bijbehorende programma’s of tools installeren indien nodig. In het geval van Chromecast moet je bijvoorbeeld Google Chrome even installeren op je desktop. Daarna stel je je beeldschermresolutie bij naar de native resolutie van de beamer (indien nodig)

Stap 3 Nou hij hangt! nu ga je eerst kijken hoe je het beeld zo scherp mogelijk krijgt door bij te stellen in de opties/menu’s en de ring om het oog van de projector.  Je kunt het beeld projecteren van je computer met de door jou gewenste gebruikte methode (dus in geval van Chromecast moet je bijvoorbeeld via Google Chrome>casten> beeldscherm casten en dan de Chromecast selecteren die vast zit aan de beamer)

Stap 4: Download het kalibratie bestand hier: >>HIER<<   

Dit bestand open je met Acrobat reader, nu ga je stap voor stap van binnen naar buiten zorgen dat de vierkanten kwa maat overeenkomen met het aangegeven aantal cm, het handigst is om een snijmat met raster eronder te leggen of deze even af te drukken zodat je gelijk ziet wat er gebeurd. Het percentage kun je tot op de mm en kleiner nauwkeurig omhoog of omlaag bijstellen in adobe. Stel hij is bijna goed op 36% ,soms kan het dan helpen om bijvoorbeeld 36.1 of 35.9 te nemen als percentage.

Als je een verplaatsbare beamer hebt zul je het instellen telkens opnieuw moeten doen wil hij “waarheid: getrouw zijn, natuurlijk is het wel zo dat het dan sneller gaat omdat je ongeveer je uitgangspunt al hebt.

Als het goed is ben je helemaal klaar voor gebruik! Mocht je nou meer vragen, troubleshooting of een nog uitgebreidere beschrijving willen kijk dan via de Facebookgroep naar een uitgebreid document met opzet, plan, uitleg en en troubleshooting  >>HIER<<<

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.