No products in the cart.

Weer een hobby erbij

Weer een hobby erbij

Sinds kort kan ik zeggen dat ik er een nieuwe hobby bij heb, breien. Tijdens het breien van mijn eerste paar sokken was ik op YouTube op zoek gegaan naar wat filmpjes over brei technieken en kwam zo ook bij wat filmpjes van mensen die laten zien wat ze aan het breien en soms ook haken waren. En toen ging het kriebelen. Ik hoorde dat het probleem dat ik vroeger had met pijn in mijn nek van het niet ontspannen vasthouden van de naalden verleden tijd is als je een rondbreinaald gebruikt en er kwam veel moois langs met de geruststellende woorden dat het niet zo moeilijk was. Kijk eens bij Winnie’s Wol, It Is A Sarah, Draad Breivlog, House of Wool, What I Knit For Love of Star Fiber Studio of een van de vele andere Youtube kanalen die over breien gaan.

Al snel ging ik aan de slag met een aantal breiprojecten en hoe meer ik er mee bezig was hoe leuker ik het weer vond. En in vergelijking met vroeger is het nu zoveel makkelijker om patronen te vinden, maar ook uitleg van steken en dergelijke. Zo heb ik me al heel snel het continentaal breien eigen gemaakt, zodat het sneller gaat, maar vooral ook minder belastend is voor mijn nek.

Mijn projecten:

Ik zal beginnen met de projecten die ik ondertussen al af heb;

De Flax Sweater en de Flax Sweater Light is een Engelstalig patroon van Tin Can Knits wat je op Ravelry gratis kunt downloaden. Het patroon staat beschreven van babymaat 0-6 maanden tot 6XL en in cropped (kort) versie als in normale lengte. De Flax sweater wordt gebreid in wat dikker garen (aran of worsted), de light in dunner garen (fingering/ sock weight). De trui wordt top down gebreid, van de halsboord naar beneden in het rond. Na de pas houd je steken apart om later de raglanmouwen er aan te breien. Je kunt hierdoor makkelijk tussendoor passen om te kijken of het past en hoe lang je de trui wilt maken. Op YouTube staan ook volop filmpjes met stap voor stap instructies, dus ook voor beginners goed te doen. Zelf heb ik de Flax Light gebreid in sokkenwol voor mijn tienerdochter die graag de cropped lengte wilde en kortere mouwen.

 

Mijn schoonzus klaagde dat ze nooit een muts kon vinden die goed paste, dus ja dan moet je maar aan de slag. Ik heb voor haar een muts gebreid met het gratis Nederlandstalige patroon van Drops Design Eiken (182-4). In het patroon wordt gewerkt met een DK dikte garen, maar ik heb hem gebreid in sokkenwol. Aan de hand van de steekverhouding heb ik uitgerekend hoeveel steken ik meer moest breien om toch hetzelfde formaat te krijgen.

 

De volgende projecten staan nog op de naalden;

Een van de eerste patronen waar ik verliefd op werd en me overhaalde om toch weer te gaan breien was de Segelschiff am See Shawl van Alexa Boonstra – Amilishly Designs. Dit is een Nederlandstalig patroon, het is ook verkrijgbaar in een haakpatroon. Ik gebruik naast een streng hand geverfd garen twee bollen Scheepjes Metropolis kleur 010 Ankara en 068 Mumbai. Het patroon breidt lekker weg en de steken om de gaatjes te krijgen zijn niet moeilijk. Op de site van Amilishly staan ook video’s met de uitleg van de steken. Dat de sjaal nog niet klaar is komt alleen maar doordat er telkens nieuwe projecten tussendoor komen die toch wel klaar moeten zijn voordat het buiten weer warmer wordt.

 

Na het succes van de Flax sweater wilde ik nog wel een kledingstuk voor mijn dochter breien. Ik ben nu bezig met de Penelope Spencer van Mooi van Draad . Dit is ook een Nederlandstalig patroon. Het wordt gebreid op breinaald 7 mm dus het gaat lekker snel. Ik brei de spencer zoals beschreven in het patroon, eerst een achterpand en dan een voorpand, maar het is ook mogelijk om het in het rond te breien. It is a Sarah verteld in haar blog hoe ze de spencer in het rond heeft gebreid.

 

En dan gaat op 23 februari ook nog eens de Sassenach Knit a Long, georganiseerd door Scheepjes, van start. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Zelf heb ik het Cirsium pakket aangeschaft, maar het zal vast ook heel mooi worden in een van de andere twee pakketten of in een eigen gekozen kleurencombinatie. Ik heb geen ervaring met kleur inbreien, maar wil het heel graag onder de knie krijgen om niet alleen deze mooie kussens te kunnen maken, maar ook ooit van die schitterende truien met ingebreide patronen. Ga jij ook aan de slag met de Sassenach KAL ?

 

Deel gerust je creatie met me via jessica@fantasyfournituren.nl of op Instagram @jespup1976.

Veel handwerkplezier weer,

Groetjes Jessica

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.