No products in the cart.

Poppy P2108 en Rimpel SOS

Poppy P2108 en Rimpel SOS

 

Toen ik het nieuwe blad van Poppy onder ogen kreeg was het niet de vraag wat, maar meer wanneer ik alles wilde maken. Zeker ook omdat ik voor dit blog een leuke uitdaging zocht kwam ik al gauw uit bij de Tanktop uit Poppy editie 16. Hierin word gebruik gemaakt van “smock”elastiek, oftewel rimpelelastiek om te gebruiken als onderdraad op je naaimachine. Het eerste wat ik daarbij dacht is nee hé, als ik ergens een hekel aan heb is het wel elastisch draad om je spoeltje heen winden en dan maar hopen dat het goed gaat. Ik weet ook dat vele van jullie bijvoorbeeld een machine hebben met liggend spoeltje, daarbij is dit elastiek gebruiken niet aan te raden. Daarom in deze blog een heuse Rimpel SOS! Andere manieren om hetzelfde effect te bereiken als met een elastisch draad op je spoel zodat je toch de benodigde patronen kunt namaken.

Wat heb je nodig voor deze leuke tanktop:

  • stof, dit leuke paneel vind je >>hier<<
  • garen
  • De poppy
  • Elastisch garen of een andere techniek van rimpelen zoals in de rimpel sos hieronder is beschreven.

Voor de tanktop heb ik gewoon de instructies gevolgd zoals vermeld in de poppy met uitzondering van de schouderbandjes, omdat ik deze van tricot maakte leek mijn manier van de bandjes vastzetten makkelijker dan e uitleg in de poppy omdat deze meer bedoeld was voor niet rekbare stoffen.

Ik begon met vast spelden van de schouderbanden aan beide panden zonder rek (zie foto)

Hierna heb ik met mijn lockmachine gewoon langs de volledige panden en ook over het gedeelte heen gelockt waar “niks”zat.

Daarna begon ik met zorgvuldig omvouwen en omslaan van de bandjes en spelden, dit is even een werkje (en ik ben heel slecht in gelijkmatig spelden) dus neem daar je tijd voor.

Daarna heb ik met mijn cover langs de open rand een stiksel gegeven

Met dit als resultaat!

Deze manier van werken werkt voor tricot een stuk makkelijker omdat je deze niet echt kunt “strijken”zoals in de tutorial staat van poppy, hun manier is wel makkelijker als je bijvoorbeeld poplin of andere niet rekbare stof zou gebruiken.

RIMPEL SOS

Verschillende manieren om te rimpelen:

  • met Elastisch garen om je spoeltje heen ( dit kun je met de hand opwinden zonder er heel hard aan te trekken, maar wel iets)
  • Met Elastisch garen in je cover als grijperdraad
  • Met Framilon
  • Met gewone smalle elastiek
  • Met speciaal rimpelelastiek verkrijgbaar in verschillende breedtes.

 

De gewone elastische garen voor om je spoel (of als onderdraad op je cover in mijn geval) ziet er zo uit.

Je kunt dit elastiek zachtjes met een klein beetje “wrijving”om de onderspoel van je naaimachine winden en hem zo gebruiken als onderdraad, zoals ik eerder benoemde is het bij machines met een liggend spoelhuis niet aan te raden zulk elastiek te gebruiken omdat je machine daardoor uit balans kan raken. In mijn geval heb ik hem gebruikt als grijperdraad in mijn coverlockmachine en dit ging perfect! Gewoon op de reguliere manier alles ingeregen, 1 naald links gebruikt en steeklengte 4 en naaien maar!

 

Optie twee Framilon

Dit is doorzichtig elastiek, het word ook wel gebruikt om versteveging te geven aan bijvoorbeeld schouderbanden in tricot jurkjes en ook om bijvoorbeeld een rok te rimpelen naar de gewenste lengte. Je stikt gewoon rekkend over de framilon met een wijde zigzag

Optie 3 gewone elastiek

Je kunt ook smallere gewone elastiek gebruiken op dezelfde manier als je framilon zou gebruiken , maar er zitten een paar nadelen aan. Gewone elastiek rekt minder terug en zal dus wat minder netjes rimpelen, ook is het vrij stug en gaat best een behoorlijke “bulk”geven naderhand.

 

Optie 4 Rimpelelastiek

Nou dit is dus de uitvinding van de eeuw als je smockwerk prachtig vind maar een verschrikkelijke hekel hebt aan elastisch ondergaren! Ideaaaal. Je stik gewoon met je naaimachine binnen de lijnen over het elastiek heen met een steeklengte van 2.5 mm terwijl je het elastiek “uitrekt”. Meestal sla ik 1 rijtje over en pak daarna de volgende weer, je krijgt hierdoor exact hetzelfde effect als met elastisch ondergaren.

Hopelijk durven jullie bij het volgende patroon wat je tegenkomt waar ze het hebben over “rimpelen met elastiek” gelijk in het diepe te springen, er zijn zoveel meer opties als alleen elastisch garen op je onderspoel winden.

 

Tot de volgende blog xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.