Geplaatst op Geef een reactie

Om van te smullen

Je kent brioche misschien wel van dat zachte, zoete Franse brood, maar het is ook een brei techniek waarmee je een heerlijk soepel en luchtige structuur krijgt. Tel hierbij op de mogelijkheden als je met twee kleuren werkt en je hebt de perfecte steek. Moeilijk, eigenlijk niet echt. Je moet alleen blijven op letten en iets meer geduld hebben, want elke naald wordt 2 keer gebreid voordat het werk wordt gekeerd

 

 

Wat is het dan eigenlijk?

Bij brioche of patentsteek brei je telkens 1 steek en haal je de volgende steek af en neemt hierbij de draad mee van voor naar achter, zodat die steek een soort das krijgt. Op het einde van de naald draai je je werk niet om, maar schuif je de steken weer terug naar je rechter naald. Je hebt hier dus wel een rondbreinaald of een breinaald zonder knop voor nodig. Je gaat nu met de tweede draad de steken met de das breien en de andere steken afnemen en van een das voorzien. De eerste keer brei je de steken recht de tweede keer averecht, nadat je werk hebt gedraaid brei je de eerste keer de steken averecht en de tweede recht. Na een aantal toeren kun je duidelijk zien waar je welke steek moet doen. Als je met twee kleuren werkt zal aan de ene kant de eerste kleur naar voren komen en aan de andere kant de tweede kleur. Zoals het hier staat klinkt het misschien nog vaag, maar lang leve internet en YouTube, daar zijn volop instructie video’s te vinden zowel in het Engels als in het Nederlands. Kijk bijvoorbeeld eens bij Ik wil breien met Dominique, hier staat een patroon en instructie video om een brioche colsjaal te maken.

Het beste resultaat krijg je met een niet te glad garen, bijvoorbeeld Scheepjes Metropolis en Scheepjes Colour Crafter zijn hier geschikt voor. Vorige week vroeg Helmiek in haar blog naar ideeën om haar restjes wol weg te werken, daar is brioche ook heel geschikt voor. Let er wel even op dat de garens ongeveer dezelfde dikte hebben, of combineer garens om zo dezelfde dikte te krijgen. Zelf ben ik bezig met de Brioche Adventure sjaal van Jonatan Tollow. Deze sjaal is doordat er telkens van kleur wordt gewisseld heel geschikt als restjes project, maar het garen uit je advent kalender zou je hier ook goed voor kunnen gebruiken. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie patronen op Ravelry te vinden en dan niet alleen sjaals, maar ook truien, sokken, dekens en nog veel meer. Onderaan deze blog zal ik nog wat suggesties geven.

 

Mijn inspiratie om aan brioche te beginnen kwam door Ruth van de The Knitting Hobbit en ik heb er nog geen moment spijt van, ik ben verkocht. In haar podcast #22 vertelt ze enthousiast over brioche en kondigt ze een knit a long aan. Je kunt nog meedoen aan de #KHbriochealong  tot 1 september. Om mee te doen en kans te maken op een van de twee prijzen, deel je je work in progress op Instagram en je afgemaakte project op Ravelry met #KHbriochealong. Om te winnen hoeft je project dus niet klaar te zijn voor 1 september.

Ik ben benieuwd of je ook met brioche aan de slag gaat en of je het ook zo leuk vind, laat het me weten via jessica@fantasiefournituren.nl of op Instagram @jespup1976

Veel handwerkplezier weer,

Groetjes Jessica

 

Concurrent – Carole Bloom

 

 

 

 

Harlow –  Andrea Mowry

 

 

September sweater  – Petiteknit

 

 

 

 

Frost on Leaves – Midori Hirose

 

 

 

 

 

Briochevron blanket – Westknits

 

 

The feel good shawl – Andrea Mowry

 

 

 

 

 

Brioche adventure shawl – Jonatan Tollow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.