No products in the cart.

Kleurrijk het jaar door

Kleurrijk het jaar door

December is altijd een speciale maand, niet alleen door de feestdagen, maar ook doordat het de laatste maand van het jaar is. Mooi moment dus om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Wat zou je komend jaar allemaal willen maken? Wie weet een project waar je heel het jaar aan kunt werken, maar wat ook op het eind een leuk overzicht geeft van het afgelopen jaar. Denk daarbij eens aan een temperatuurdeken of project. Hierbij bepaalt de temperatuur de kleur waarmee gewerkt wordt. Je kunt heel simpel elke dag een toer haken of breien, maar ook borduren is mogelijk.

Ik ben zelf nog bezig met een temperatuurdeken voor 2020. Met het uitkiezen van de kleuren heb ik rekening gehouden met de temperaturen van vorig jaar. In 2019 hadden we een hele warme zomer, dus ik had ook heel veel mooie kleuren uitgezocht voor  temperaturen boven de dertig graden. Helaas heb ik die dit jaar niet mogen gebruiken, maar het is dus wel slim om even te kijken naar welke temperaturen je kunt verwachten in een jaar. Je zou kunnen kiezen voor warme kleuren als de temperaturen hoger zijn en koelere kleuren als de temperaturen laag zijn, maar als dat er voor zorgt dat er in het midden van de deken veel kleuren komen die je minder mooi vindt dan is het misschien beter om het om te draaien of juist alleen maar kleuren te kiezen die je wel mooi vindt.

Bedenk hoeveel kleuren je wilt gebruiken. Hoe meer kleuren, hoe minder temperaturen per kleur en dus ook meer kans op afwisseling. Elke één of twee graden verschil geeft dan al een andere kleur. Dat kan dan wel weer zorgen voor een hele bonte deken. Houd je meer van rustig, kies dan voor bijvoorbeeld drie, vier of vijf graden per kleur. Nog een optie is om zowel de minimum als de maximum temperatuur te gebruiken.

Hier wat voorbeelden ter inspiratie;

Daily Daisy MAL van Handwerk Mama; Met dit patroon en garen pakket kun je zowel een sjaal als een deken maken. Elke dag haak je een bloemetje in de kleur die hoort bij de temperatuur van die dag. De kern van de bloemetjes is bij elk bloemetje hetzelfde. Je haakt de bloemetjes gaandeweg aan elkaar. De garen pakketten zijn verkrijgbaar in 3 verschillende kleurcombinaties. Klik hier voor het patroon en de complete pakketten.


C2C Temperature Blanket
van It’s all in a nut shell; Bij dit patroon haak je met de corner 2 corner steek elke dag een toer. Zelf ben ik aan de gang met dit patroon. Ik heb ervoor gekozen om per  twee temperaturen één kleur te gebruiken. De deken word heel mooi en lekker groot, maar waar je op dag 1 begint met maar één blokje, bestaat een toer bij een groot deel van de deken uit 145 blokjes. Later in het jaar bouw je wel weer het aantal blokjes af. Deze deken vraagt dus wel aardig wat tijd, garen en doorzettingsvermogen. Ik moet bekennen dat ik nog bezig ben met de maand juli, maar ben vast van plan om hem in 2022 af te maken. Klik hier voor het patroon.

 

The Hot & Cold Blanket van Lullabylodge; Hierbij haak je kleine granny squares waarbij je zowel de minimum als de maximum temperatuur gebruikt. In het patroon wordt gebruik gemaakt van Scheepjes Soft Fun Denim. Dit garen is niet alleen lekker zacht, maar heeft ook een gewassen jeans effect waardoor het lijkt of je veel meer kleuren hebt gebruikt. In de derde toer haak je de blokjes gelijk aan elkaar. Klik hier voor het patroon.

 

 

 

Tunesian Crochet Blanket van TL Yarn Crafts; Deze deken is met de basis tunische steek gemaakt. De deken bestaat uit 5 panelen, maar die worden al hakend aan elkaar gezet. Elke dag bestaat uit 3 toeren van 53 steken. In het voorbeeld hebben ze geen gebruik gemaakt van de traditionele kleuren, zoals blauw tinten voor koude dagen en geel of rood voor warmere dagen, maar gewoon kleuren die de ontwerpster mooi vind. Klik hier voor het patroon.

 

 

Daily Temperature Blanket van Clare Thornley; Deze gebreide temperatuur deken maakt elke dag gebruik van twee kleuren. In het patroon hebben ze gekozen voor de temperatuur van de plaats in Amerika waar ze eerst woonden en de temperatuur van de plaats waar ze naar toe zijn verhuisd in Australië, maar natuurlijk kun je dit idee ook gebruiken met de minimum en maximum temperatuur op een dag. Elk vierkantje word gelijk aan de vorige gebreid.  Klik hier voor het patroon.

 

Dit zijn zo maar een paar suggesties, er is natuurlijk nog veel meer te vinden op Ravelry, Pinterest of Instagram. Het idee van een temperatuur deken kun je gebruiken voor het komende jaar, maar je zou ook een project kunnen maken van een jaar wat al geweest is maar dat speciaal voor je was. Op sites zoals weerstatistieken.nl kun je van verschillende weerstations van jaren terug de data nog vinden.

Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig en creatief nieuwjaar!

Groetjes Jessica

 

Tags: , , , , , , , ,

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.