No products in the cart.

Keep in Shape

Keep in Shape

Ben je net als ik gek op mooie stoffen en hou je ook van geometrische vormen, dan is English paperpiecing misschien iets voor jou. Met weinig materialen kun je hiermee schitterende resultaten krijgen. Daarnaast is het een ideaal handwerkje om in je tas overal mee naar toe te nemen. In deze blog zal ik uitleggen wat English paperpiecing is en wat voorbeelden geven van wat je er mee kunt doen.

English paperpiecing

Bij English paperpiecing creëer je met behulp van papieren of kunststof malletjes strakke, aan elkaar genaaide, geometrische vormen. De met stof beklede malletjes laat je zitten totdat je alles aan elkaar hebt genaaid, hierdoor krijg je altijd de juiste maat en vorm.

Van het uitknippen van de malletjes, het bekleden van de vormpjes met de stof m.b.v. een beetje lijm tot het aan elkaar naaien, alles is even leuk en rustgevend. Wel varieer ik in wat ik doe en zal niet gelijk alle malletjes in één keer uitknippen of in één keer bekleden, de afwisseling maakt het extra leuk. Meestal neem ik ook een English paperpiecing werkje mee op vakantie. Zelfs tijdens een stedentrip met alleen handbagage past prima een hoeveelheid hexagonen, een klosje garen, een paar naalden en een schaartje in mijn rugzak. Een draadsnijder mag je gewoon meenemen in je handbagage in het vliegtuig.

Onder aan deze blog staan verschillende video’s waarin ik de verschillende stappen van het English paperpiecing laat zien.

Mijn favoriete vorm is de hexagonen (6-hoek). maar ook andere vormen zijn mogelijk. Zelf ben ik de La Passacaglia Quilt uit het boek Millefiori Quilts van Willyne Hammerstein aan het maken met deze techniek. Hierbij worden diverse vormen gecombineerd. Benieuwd hoe de gehele quilt er uit kan zien, kijk eens op Pinterest of Instagram bij Passacaglia Quilt.

Maar ook kleinere projecten zijn erg leuk om op deze manier te maken. Ik heb een gratis patroon Patroon English paperpiecing etui gemaakt om met hexagonnen een etui te maken. Voor dit etui heb ik gebruik gemaakt van de volgende Poppy stoffen: stars light rosé , stars ochre , stars mint , happy tulips en lovely flowers . Van Dreamworks stoffen heb ik de Kung Fu Panda gebruikt. Maar natuurlijk kun je alle katoenen lapjes hiervoor gebruiken. Hoe leuk is het om op deze manier al die vrolijke restlapjes te verwerken! Of iets te maken wat matcht bij de outfit. Geen lapjes over, met een pakketje knutsel lapjes kun je ook heerlijk aan de slag.

Wil je graag met iets kleins beginnen, dan hier nog wat suggesties: een speldenkussen , een baby bal of onderzetters .

Naaimachine?

Ben je wel weg van de hexagonvorm, maar is het naaien met de hand echt niet je ding, dan heb ik ook een gratis patroon Patroon PPE naaimachine etui gemaakt om het etui met de naaimachine te maken. Onder deze blog  laat ik in een YouTube video  zien hoe je te werk gaat om de basis voor de etui te maken. In het patroon staat hoe het verder moet om er daadwerkelijk een etui van te maken.

Ik weet zeker dat je heel veel plezier gaat hebben met deze keep-in-shape tips! Mocht er iets toch niet duidelijk zijn stuur dan een bericht naar jessica@fantasyfournituren.nl of plaats een reactie hieronder of onder de YouTube video’s. En ik ben natuurlijk erg benieuwd naar wat jullie maken met English paperpiecing, plaats het op Instagram met de vermelding @jespup1976.

Veel handwerk plezier, groetjes Jessica

Tags: , , ,

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.