No products in the cart.

Het Minivolkje

Het Minivolkje

Soms kom je op internet een foto tegen en word je gelijk een beetje verliefd. Ik had dat met het eerste plaatje dat ik tegenkwam van Het Minivolkje. Ik ben direct op zoek gegaan naar meer informatie en ik kwam erachter dat er een heel boek vol van deze schattige figuurtjes is. Nadat ik de plaatjes ook even aan mijn dochter van 12 had laten zien en een heel enthousiaste reactie kreeg, heb ik het boek gelijk op mijn verlanglijstje gezet en gelukkig ook gekregen. In deze blog zal ik een review geven van dit boek dat door Olka Novytska van Aradiyatoys is geschreven.

Eerste indruk

Het boek ziet er goed verzorgd uit en bevat heel veel mooie foto’s van alle 36 figuurtjes die je kunt maken. Op de eerste bladzijdes wordt het een en ander verteld over wat je nodig hebt, hoe de patronen zijn opgebouwd etc. Daarna volgt de uitleg van de gebruikte steken met zowel tekst als tekeningen. Het is sowieso heel fijn dat er bij elke steek een QR-code staat met daarin een link naar een video uitleg van de steek. Vaak zijn bewegende beelden net wat duidelijker. Geen probleem als je geen QR-code kunt scannen, het internetadres staat er ook gewoon bij.

 

Aan de slag

Omdat ik alle figuurtjes in het boek even schattig vind en wel wil maken, heb ik ervoor gekozen om gelijk voor alle figuurtjes het garen te kopen. In het boek wordt gewerkt met Schachenmayr Catania, maar je kunt ook gerust een ander merk of type garen gebruiken, bijvoorbeeld Scheepjes Catona. Natuurlijk zullen de figuurtjes er ook super uit zien in andere kleuren, maar mocht je de kleuren uit het boek willen gebruiken dan heb ik in  Het minivolkje garenoverzicht de gebruikte kleuren op een rijtje gezet voor zowel Catania als Catona. Voor de meeste kleuren is 1 bol voldoende, maar van wit (105), crèmekleur (130) kun je beter 2 bollen nemen en van zandkleur (404) 3 bollen.

De patronen zijn over het algemeen duidelijk geschreven. Het gebeurt maar een enkele keer dat ik het lees en er even over na moet denken wat er nu precies bedoeld wordt. In die gevallen staat er vaak een verwijzing bij naar een detailfoto waar alles extra duidelijk wordt gemaakt.

In het boek wordt gebruik gemaakt van de yarn under techniek, deze wordt ook in het begin uitgelegd. Deze techniek is op zich niet moeilijk, maar vooral even wennen. Het eerste figuurtje dat ik heb gemaakt was de gele prinses. Het was de eerste keer dat ik met de yarn under techniek werkte. In het boek werd gewerkt met een haaknaald van 2 mm, maar dat werd bij mij zo strak. Ik ben dus maar geswitched naar een Tulip etimo naald van 2.2mm. Achteraf gezien heb ik daarbij ook nog te strak gewerkt, daardoor verandert de vorm van de kruisjes iets en krijg je net een andere vorm van het hoofd. In mijn geval was daardoor het haar te groot, maar gelukkig niets wat je niet kunt oplossen met een kleinere haaknaald. Bij mijn volgende figuurtjes ben ik erop gaan letten dat ik de draad de eerste keer zover ophaal dat de lussen op mijn naald ongeveer even groot zijn. Hierdoor worden de kruisjes veel mooier, heb ik ook geen last meer van splitsend garen of kapsels en hoofddeksels die niet passen en het haakt lekkerder weg. Linker hoofdje is wat strakker gehaakt, rechts wat losser.

Probleempje

Bij het maken van het kapje voor het bloemenmeisje had ik nog wel wat problemen, het kapje was te groot en de rand werd ook niet zoals op de foto. Nog een keer aan de slag met een iets kleinere naald hielp niet echt, het bleef een vreemd kapje. Uiteindelijk bleek het probleem erin te zitten dat er in r15 niet wordt vermeld dat je alleen in de achterste lus moet haken, zodat je later bij r17 deze lussen kunt gebruiken om de boel samen te haken tot een stevige rand. Dat maakte de tekst bij r17 ook veel logischer; ik had tot die tijd maar genegeerd wat er over r15 stond, omdat daar geen lussen zaten. Lekker kop in het zand en hopen dat het goed komt, natuurlijk niet altijd de beste optie.

Ondertussen heb ik al met heel veel plezier 6 figuurtjes gemaakt, waarvan de ridder en de blauwe prinses te bewonderen zijn in de winkel. En ik ga zeker verder met het maken van de andere figuurtjes. Nu alleen nog verzinnen hoe ik ze leuk kan neer zetten in huis …. Iemand nog suggesties?

 

Groetjes Jessica

Deel gerust je creaties of vragen met me; jessica@fantasyfournituren.nl of op Instagram @jespup1976

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.