No products in the cart.

Happy Socktober!

Happy Socktober!

Als jong meisje heb ik leren breien. Niet te moeilijk en vooral patroontjes door recht en averecht af te wisselen. Naast menig sjaal heb ik ook een aantal truien gebreid. Maar sokken breien zag er zo moeilijk uit dat ik daar nooit aan begonnen ben, tot nu.

Het begin

Jarenlang heb ik niet meer gebreid, maar het leren sokken breien stond al tijden op mijn “ooit” lijstje. Zeker ook als ik de schitterende sokken zag die een vriendin van mij breidt, met allerlei kabels en ingebreide patronen. In een gesprek met Helene kwam mijn wens ter sprake en werd gelijk als goed idee voor een blog in Oktober “de sokken maand” geopperd. Dus ja, dan moet je er toch maar eens voor gaan zitten.

Ik heb wel gemerkt dat er heel veel informatie is en dat iedereen weer een andere favoriete naaldenset, hiel of teen heeft. Ook waar je start met je sok geeft meer dan genoeg opties. Ik heb uiteindelijk het boek Vrolijke Sokken Breien van Dendennis en Mr. Knitbear gekocht, omdat ik de sokken met patronen zo leuk vind. Gelukkig staat er in duidelijke stappen beschreven hoe je de sokken moet breien en heeft Mr Knitbear op YouTube fijne filmpjes om het nog even te laten zien. Eerst heb ik het geprobeerd met 5 sokkennaalden die ooit bij een aantal bollen garen uit een supermarkt zaten. Dat werd geen succes. In het boek wordt ook geschreven over de Addi Crasy Trio, hierbij brei je met 3 flexibele naaldjes. Dat klonk me al makkelijker in de oren, omdat je toch wat minder naalden onder controle hoeft te houden. Het zal vast ook wel een kwestie van wennen zijn, maar ik ben heel blij met mijn Addi Crasy Trio. Ze liggen lekker in mijn hand en ik ben ook niet heel de tijd bang dat de steken die niet aan de beurt zijn van de naald vallen, omdat die op het flexibele stukje rusten.

Het proces

Voor mijn eerste paar sokken heb ik gekozen voor Scheepjes Downtown kleur Museum Square. Wat een heerlijk zachte wol is dat en in vrolijke kleuren. De strepen zorgen er volgens mij ook voor dat de foutjes iets minder opvallen.

Ik heb ervoor gekozen om vanaf het begin te wennen aan het continentaal breien, omdat je dan de naalden bijna heel de tijd vast kunt houden. De eerste 30 toeren ofzo heb ik echt in opperste concentratie gedaan en was ik blij met elke steek die in één keer goed ging, maar op een gegeven moment had ik de smaak te pakken en gingen de toeren steeds vlotter. Toen kon het genieten beginnen, tot ik bij de hiel kwam. Ik heb de sok echt even een week laten liggen, omdat ik er tegenop zag. Achteraf gezien helemaal voor niets. Met het duidelijke filmpje van Mr Knitbear was dit eigenlijk niet zo moeilijk. Natuurlijk zijn mijn hielen nog niet perfect en zitten er nog gaatjes, maar er zit een hiel in die past. Ik verwacht dat de gaatjes bij elk paar sokken een beetje kleiner worden. Nadat de eerste sok klaar was gelijk doorgegaan met de tweede sok, want als je dat niet doet is de kans groot dat de tweede sok er nooit gaat komen. Pas na de tweede sok kwam ik erachter dat er bij de neus van de eerste sok iets mis was gegaan. Oeps volgende keer beter.

Het sokkenvirus is bij mij wel toegeslagen en ik heb al mooie bollen klaarliggen van Scheepjes Metropolis (074 Tripoli en 013 Washington) om een paar voor mijn man te maken. Doe je ook mee met #socktoberparty ?

Veel brei en haak  plezier en deel gerust je creaties met me op Instagram #jespup1976 of stuur me een mail jessica@fantasyfournituren.nl

Groetjes Jessica

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

1 Trackback

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.