No products in the cart.

Happy Socktober! Gehaakte sokken

Happy Socktober! Gehaakte sokken

In mijn vorige blog Happy Socktober! kon je al lezen hoe het me verging met het breien van mijn eerste paar sokken, maar er zijn natuurlijk meer manieren om een paar sokken zelf te maken. Zo kun je dus ook sokken haken. Aangezien ik het idee had dat sokken breien erg moeilijk is en ik ondertussen had leren haken heb ik zo’n 3 jaar geleden het boekje Sokken haak je zo! van Jo An Luijken gekocht, om toch zelf sokken te kunnen maken.

De eerste sok

Vlak nadat ik het boekje had gekocht gingen we op vakantie en had ik een mooi compact werkje om mee te nemen. Ik had thuis al wel wat voorwerk gedaan en mijn voet goed gemeten. Er zit ook wel een tabel in het boekje, maar aangezien gehaakte sokken minder elastisch zijn dan gebreide sokken heb je minder “speelruimte” om een perfect passende sok te krijgen. In dat weekje vakantie heb ik 1 sok gehaakt. Ik kwam er al wel snel achter dat de sok niet lekker ging passen. Ik had toen nog niet zoveel haak ervaringen en het haken ging nog niet zo snel, dus uithalen en aanpassen vond ik echt te ver gaan. Gelukkig was de sok bij mijn dochter nog te groot, dus helemaal voor niets had ik hem niet gehaakt.

Drie jaar later

En dan kom je thuis en wachten er weer andere hobby’s en projecten op je en verdwijnt het project in een bak met andere UFO’s. Het bloggen voor socktober gaf me weer inspiratie om er mee aan de slag te gaan.

Helaas had ik 3 jaar geleden niet veel aantekeningen gemaakt. Ik had alleen nog een kaartje met wat maten en natuurlijk de eerste sok om te vergelijken. Bij de boord kwam ik er al achter dat ik 3 jaar geleden al iets anders heb gedaan dan dat er in het patroon staat beschreven. Volgens mij heb ik toen de boord met vasten gehaakt en nu met reliëf-stokjes. Dit zorgt voor een net iets elastischer boord.

Het was wel weer heel leuk om aan de sok te werken. Sokkengaren haakt echt lekker vind ik. Het patroon is niet heel moeilijk en er zit door de hiel variatie tussen lekker weghaken en stukjes waar je toch even moet tellen en opletten. Voordat je aan de teen begint moet je de zijkanten van de sok markeren. Je gaat nu vasten in een spiraal haken en telkens bij de zijkanten minderen. Als je yarn over haakt zul je merken dat de steken verschuiven, waardoor je de plaats waar je mindert moet aanpassen. Ik heb bij de tweede sok voor de teen de vasten met yarn under gehaakt, hiermee verschuiven de steken niet of nauwelijks.

En dan is eindelijk na 3 jaar het paar gehaakte sokken klaar. Precies op tijd, want ze passen nu perfect bij mijn dochter. Ik heb dus wel geleerd om gelijk na het eindigen van de eerste sok de tweede sok al op te zetten, zodat de kans groter is dat er ook echt een tweede sok komt. Momenteel heb ik het sokkenbrei virus te pakken en heb ik daar nog volop in te leren, maar zal zeker nog eens een paar sokken haken. In het boekje staan nog genoeg mooie patronen met leuke variaties in steken.

Veel brei en haak  plezier en deel gerust je creaties met me op Instagram #jespup1976 of stuur me een mail jessica@fantasyfournituren.nl

Groetjes Jessica

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.