No products in the cart.

Cosmo Cardigan test knit

Cosmo Cardigan test knit

Afgelopen weken ben ik druk geweest met een super leuk project; de test knit van de Cosmo Cardigan ontworpen door Simone Ryan van Rust Knitwear. Wat heb ik hiervan veel geleerd en genoten. Ik vertel jullie daar graag over in deze blog.

Wat is een test knit?

Na het ontwerpen van een breipatroon moet het patroon nog een aantal keer worden gemaakt door verschillende mensen en in verschillende maten. Bij haakpatronen wordt dit natuurlijk ook gedaan, maar heeft het vast een andere naam. Op deze manier kunnen er nog fouten en onduidelijkheden uit het patroon worden gehaald en kan er goed worden gekeken of de berekeningen kloppen die gemaakt zijn voor de verschillende maten. Voor de kopers van een patroon op bijvoorbeeld Ravelry is het dan weer fijn om het patroon in verschillende materialen en maten te zien.

Mijn avontuur

Op Instagram kwam ik de foto van het vest tegen en ik was gelijk verliefd en wat bleek er zou over een aantal dagen een oproep komen voor testers. Dat wilde ik natuurlijk niet missen. Er was nog wel enige twijfel, de deadline was maar 6 weken en ik heb nog nooit een vest gebreid. Gelukkig heb ik wel de stoute schoenen aan getrokken en me ingeschreven, want ik had het niet willen missen. Meestal zijn de deadlines langer, maar dit ontwerp was voor een wedstrijd. Mocht je zelf willen gaan testen, let hier dan wel even op en kijk ook wat er voor die tijd af moet zijn. In dit geval was het voldoende om het lijf, de knoop bies en 1 mouw te breien.

Na inschrijving kreeg ik al snel bericht dat ik een van de gelukkigen was. Bij deze test knit waren we vrij in onze garen keus zo lang de stekenverhouding na blokken maar overeen kwam met het patroon. In het patroon wordt gewerkt met twee draden (merino samen met mohair) of met een enkele draad dikkere merino. Ik heb er voor gekozen om te breien met een draad wat een mix is van wol en alpaca en een draad mohair. Alle testers en de ontwerpster zaten samen in een chat groep op Instagram. Het was dan erg leuk om alle garen keuzes en proeflapjes voorbij te zien komen.

En toen kon ik aan de slag. De joke bij dit patroon wordt voornamelijk gebreid van een chart/ schema. Dat was op zich niet moeilijk, maar je moest er even je draai in vinden. Hierbij was het ook fijn om in de chat groep met elkaar te overleggen. Ondertussen zijn de schema’s nog aangepast om ze duidelijker te maken. Door de broken rib (1 toer recht, 1 toer 2 recht 2 averecht) is er voldoende afwisseling en zijn er minder toeren met alleen maar averecht, waardoor dat het heerlijk weg breit. En onderweg heb ik nog wat nieuwe technieken geleerd die ik niet had willen missen, zoals de tubular bind off en de double knitted button band.

Fouten of onduidelijkheden hebben we tijdens het testen al doorgegeven, maar op het einde moest er nog een vragenlijst worden ingevuld met onder andere de uiteindelijke afmetingen na het blokken en of je dingen had aangepast aan het patroon. Zo is er in het patroon de optie om het langer te breien. Precies op tijd voor de deadline kon ik mijn vragen formulier invullen. Door mijn keuze van garen is mijn vest wel 5 cm langer geworden na het blokken, maar met mijn figuur ben ik daar achteraf eigenlijk wel blij mee.

Naast dat ik nu een schitterend vest heb met 1 mouw (tweede mouw komt er aan), heb ik ook erg genoten van het proces. We waren met een hele leuke groep testers en hadden erg fijn contact in de chat groep. En ik vond het erg leuk om een klein kijkje achter de schermen te krijgen van wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een breipatroon. Zeker voor herhaling vatbaar! En dit vest, daar zal ik vast en zeker nog meer exemplaren van maken.

https://www.ravelry.com/patterns/library/cosmo-cardigan

Mocht je zelf ook eens aan de slag willen als test knitter, zeker doen! Via onder andere Instagram komen er geregeld oproepen voor test knitters.

Mocht je aan de slag gaan met de Cosmo Cardigan van Simone Ryan van Rust Knitwear laat het me dan weten via jessica@fanatsiefournituren.nl of op Instagram @jespup1976. Ik ben benieuwd naar je resultaat.

 

Veel handwerk plezier weer,

 

Groetjes Jessica

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.