No products in the cart.

Aan de haak slaan

Aan de haak slaan

Wat is naast fijn garen erg belangrijk bij haken? Een haaknaald die bij je past!

In deze blog ga ik niet alleen iets vertellen over het patroon dat ik mocht maken, maar ook een vergelijking maken tussen de Knit Pro Waves haaknaalden en de Tulip Etimo haaknaalden.

Het patroon

Voor deze blog kreeg ik van Helene het patroon van Scheepjes YARN The After Party Woodland Friends Bunny . Echt een schattig konijn! Door het toevoegen van een rammellaarschijf wordt het extra aantrekkelijk voor een baby of peuter.

Het patroon is duidelijk beschreven en niet moeilijk. Het begint wel met een ovaal in plaats van een cirkel, zoals bij veel amigurumi het geval is. Om dit iets duidelijker te maken heb ik er deze video van gemaakt. 

In het originele patroon is gebruik gemaakt van Scheepjes Linen soft en haaknaald 4.0mm, maar voor mijn konijn is er gekozen voor Scheepjes Catona (520 Lavender 2x 50g, 246 Icy Pink 1x25g, 162 Black Coffee 1x10g en haaknaald 2.5mm). Uiteindelijk is de knuffel net zo groot geworden, circa 30cm.

De haaknaalden

Toen ik begon met haken heb ik bij een textielsuper wat garen en haaknaalden gekocht. Dat waren van die metalen haaknaalden zonder handvat. Ik merkte al snel dat ik daarmee makkelijk kramp in mijn handen kreeg en daardoor onregelmatig haakwerk maakte, omdat het niet helemaal soepel haakte. Dus toen ik daarna mijn eerste echte haakpakket kocht ook maar gelijk een haaknaald gekocht met handvat, toevallig een Knit Pro Waves haaknaald. Dat was na de metalen haaknaalden een hele verbetering, waardoor ik deze nog in verschillende maten heb gekocht.

Nu heb ik van Helene een Tulip Etimo haaknaald gekregen om uit te proberen. Ik had het niet verwacht, maar ik vind hem nog fijner haken! Hij glijdt net iets soepeler, het lijkt wel alsof de haak nog iets gladder is. En het handvat is bekleed met een soort rubberlaagje, wat goede grip geeft maar ook zacht is.

Knit Pro Waves: aantrekkelijke prijs, vrolijke kleuren om de verschillende diktes uit elkaar te houden, handvaten zijn van hard materiaal, de print met de maat van de haaknaald slijt op een gegeven moment van de haaknaald.

Tulip Etimo: hele gladde haak, soft grip handvat, de haaknaalden zijn er in verschillende roze tinten of allemaal in dezelfde kleur rood, blauw of grijs, de haaknaalden zijn duurder.

Als je ze naast elkaar legt verschilt de maat van de haak een klein beetje en misschien ook doordat de Tulip nog iets soepeler glijdt, krijg je daarbij een iets groter lapje.

Dit is dus nog een reden om altijd een proeflapje te maken om de stekenverhouding te controleren. Gebruik hierbij eventueel een stekenmeter, bijvoorbeeld van Tulip. Doordat het transparant is kun je makkelijk tellen hoeveel steken er in een bepaald aantal cm zit. Deze  haaknaaldmeter  van Knitpro kun je er ook voor gebruiken.

 

 

 

 

Conclusie:

Beide haaknaalden zijn goed. Het is een beetje net zoals met hotels; in een 3-sterren hotel kun je lekker slapen in een nette en schone kamer, maar in een 4-of 5-sterren hotel mag je meer comfort en luxe verwachten.  Natuurlijk telt dan ook het prijskaartje.

Probeer vooral verschillende merken haaknaalden uit om te zien welke het best bij jouw haakstijl past. En heb je verschillende merken haaknaalden, probeer dan ook eens een haaknaald in dezelfde maat van een ander merk, als je merkt dat het proeflapje nog niet helemaal klopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.